5 viktiga tips inför bröllopsfotograferingen / by Fabian Kruuse

1. Välj brudklänning utifrån din energi och den praktiska synvinkeln. Är du en sprallig personlighet kanske du inte ska välja en klänning med det längsta släpet man kan hitta. Vissa brudpar vill ta klassiska hoppbilder med sitt brudfölje, och detta är helt klart lättare med mindre mängd tyg. 

Brudparet Robin och Lisa hoppar tillsammans med brudtärna och best man utanför Tolånga Kyrka i Sjöbo.


2. Undvik sol sista veckan innan bröllopet, eller använd ordentligt med solkräm i ansiktet. Solbränd panna och näsa, röda öron och kinder ger inte smickrande bilder. Solkrämstipset gäller även under dagen då det kan bli många timmar i solen om man har vigsel, fotografering och mingel utomhus. Har ni inte bestämt er för datum än? Ha i åtanke hur ni vill se ut på bröllopet. Härlig neutral hudton i maj, eller jämn och fin sommarbränna i augusti. Det vore synd att behöva täcka för ansiktet på grund av ful bränna.

Brudparet Fabian och Rebecka poserar för bröllopsporträtt och Rebecka skymmer ansiktet på Fabian med sin brudbukett av kalla.


3. Planera fotograferingen med hänsyn till era egna behov och önskemål i första hand, men även utifrån era gäster. Ni känner alla era gäster, kommer alla vara med och dansa? Finns det något för fotografen att dokumentera under de sista timmarna? Om nej, då kanske man sparar in pengar på något som annars kunde visa sig vara onödigt. Om ja, då får man de roligaste bilderna på hela bröllopsdagen när alla lever upp till fest och dans!

Brud dansar på sitt bröllop på Agneshill i Gessie.

4. Räkna med att kläderna blir smutsiga. Oavsett regn eller sol, strand eller skog, kallt eller varmt. Man vill givetvis försöka vara så fin som möjligt under hela dagen, men lägg inte all energi på att hålla klänningen ren och kostymen skrynkelfri. Det ska mycket till för att små-skavanker ska synas på bilderna! Njut av dagen och ryck lite på axlarna om något går lite fel, det blir förhoppningsvis bara ett roligt minne, som att din långa slöja kanske fastnar lite överallt.

Brudparet Jacob och Veronika går på Kämpingestranden och bruden fastnar med brudslöja i sanden.

5. Våga visa era konstiga sidor, era riktiga personligheter! Fotografer har varit med om det mesta och är inte dömande. Har ni en idé som inte riktigt innebär en klassisk bröllopsbild så är det bara roligt att vara på andra sidan kameran och föreviga era konstigheter, om det så är brudparet eller t. ex brudgummen med sina syskon eller best man.

Brudgummen Robin och hans best man poserar med kratta och pump på kyrkogården vid Tolånga kyrka i Sjöbo.